Nawet te śniadania "na szybko", bo plany weekendowe i tak już nie mieszczą się w dwóch dniach, są dla mnie niezwykle istotne. Lubię ten rytuał, gdy domownicy jeszcze są w łóżkach, w domu panuje cisza a ja krzątam się w tym błogim spokoju po kuchni i szykuję śniadanie, nakrywam do stołu, kawę - zaparza ekspres. Taki właśnie był ten dzień- z porankiem niezwykle spiesznym, bo zamierzaliśmy jechać do mojej teściowej na wieś. Stwierdziłam, że tosty z serem feta i jajkiem sadzonym są daniem w miarę łatwym i szybkim w przygotowaniu i ciekawym. I tak też było.
Tak sobie stałam i czekałam aż M. do mnie dojedzie. Wysadził mnie abym zrobiła kilka zdjęć i odjechał. Nie wiedziałam, że zawracanie na tej dróżce okaże się trochę trudne, nawet dla tak małego auta (dziury, rowy, inne pojazdy, kiepska widoczność-bo to kręta dróżka).
Prawda, że pięknie, Mimo deszczu.
A tu już u mamy M. Kwiatki i kromka z masłem i miodem z pasieki sąsiada. Miód Gryczany-pychota.
A tu migawki z ogrodu. Będą pomidory.
Porządkujemy ogród. Więcej w tym zabawy niż porządkowania. Usuwamy ogrodzenie.
Tosty z serem feta jajkiem sadzonym i ziołami.
Składniki:
- chleb tostowy
- feta
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- jajka (tyle ile tostów)
- natka pietruszki, kolendra (u mnie roztłuczone ziarna), powinien być koperek, mięta, chilli, sól, pieprz oliwa z oliwek, papryka wędzona
Przygotowanie:
Chleb podpiekam w tosterze lub podsmażam na oliwie z oliwek. Ser feta kruszę i mieszam z jogurtem greckim. Zioła siekam i mieszam z oliwą i przyprawami. smażę jajka. Na toście rozsmarowuję ser feta, kładę usmażone jajko i nakładam mieszankę ziołową.
Komentarze
Prześlij komentarz