Wspomnienia w słoiku. Francuskie ciasteczka na wiosenne śniadanie z konfiturą domowej roboty. Wiosna.

"żeby się obu­dzić rano
do­pro­wa­dzić wło­sy do opa­mię­ta­nia
umyć się i ubrać
po­sta­wić czaj­nik z gwizd­kiem
od­gar­nąć z okna sa­mot­ny deszcz
trze­ba się oprzeć na tym co wy­my­ka się jak mo­kry ka­myk
na se­kun­dzie któ­rej już nie ma
na my­śli któ­rej nie spo­sób do­tknąć..." 
fragm. Żeby się obudzić/ks. Jan Twardowski

-Czujesz? Jak w lecie... Pachnie latem, aromat został, smak też- moja teściowa podsunęła mi miseczkę z owocami do powąchania i spróbowania. Zamroziła je latem ubiegłego roku. Czułam dokładnie to samo, gdy kilka dni wcześniej, w mojej kuchni odkręcałam słoik z konfiturami domowej roboty.Wróciły wspomnienia: lato ubiegłego roku - razem robiłyśmy przetwory a teściowa dodatkowo mroziła owoce i warzywa, kuchnia  rozpalona promieniami słońca i ciepłem z garnków emaliowanych, wypełnionych po brzegi owocami, kuchenka gazowa z dwoma stopniami grzania- z tym, ze maksimum mocy jest pewne, minimum lubi zawodzić. Piękne chwile, pełne słońca, zabawy smakami, kolorami. Błogi czas. Niby nic, ot mały słoik a w nim konfitury i wspomnienia. 



Przepis na konfitury
Przepis na konfiturę z brzoskwiń z limonką, goździkami i cynamonem.
Składniki:
1 kg brzoskwiń, 1/2 kg cukru, 1 laska cynamonu, 6 szt. goździki, 4 łyżki soku z limonki, 1 nektarynka


Przygotowanie:
Brzoskwinie obieram, wyciągam pestki, kroję na ćwiartki lub ósemki. Wkładam do żaroodpornego naczynia i polewam sokiem z limonki. Mieszam i wstawiam do piekarnika nagrzanego na 140 stopni na 30 min. Później przekładam do garnka , dodaję cukier i przyprawy. Gotuję około 2 godzin. Odlewam sok, dodaje obrane i pokrojone nektarynki. Chwile gotujemy i przekładamy wszystko do słoików. Zakręcamy i stawimy do góry dnem. Sok przelewamy tez do słoików lub buteleczek i tez ustawiamy do góry dnem. Czekamy aż ostygną.

Przepis na konfiturę brzoskwiniową z czarną porzeczką
 
 Składniki:
1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych, ok.250g cukru, sok z 1 cytryny, 60 ml likieru lub nalewki z czarnej porzeczki, 1-2 laski cynamonu, szczypta kardamonu.

Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, połowę likieru, cynamon i kardamon. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawimy na 2 godziny. Następnie wszystko gotujemy. Od zagotowania pozostawimy owoce na ogniu 3 minuty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia gotujemy brzoskwinie kilkanaście minut. Odsączmy na gazie lub sicie. Pozostały z owoców syrop gotujemy aż zgęstnieje-ok 30 minut. Dodajemy owoce i resztę likieru. Ponownie zagotowujemy. Przekładamy gorącą konfiturę do słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Przepis na konfiturę brzoskwiniową z wanilią
Składniki:
1 kg brzoskwiń, ok. 250g cukru, pól łyżki esencji waniliowej lub cukier waniliowy.

Przygotowanie:
Obrane u wypestkowane brzoskwinie kroimy w cząstki, Zasypujemy cukrem dodajemy wanilię i odstawimy na kilka godzin (u mnie cała noc). Następnego dnia gotujemy mieszamy wszystko i gotujemy ok 2 godzin. Odsączam owoce. Gotuję sok - redukuje  wkładam owoce do doku zagotowuje i przekładam gorące do słoików. Ustawiam do góry dnem.
Ciasteczka francuskie z porzeczkami i ricottą.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 0,5 litra owoców(powinny być świeże, gdy nie mam daję konfiturę lub rozmrożone owoce), 250 g sera ricotta ( 1 opakowanie),2-3 łyżki cukru (jeżeli daje konfiturę, to nie daje cukru)

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki (dobrze jak jest schłodzone), rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Kawałek ricotty nakładamy na 1 prostokąt ciasta, dodajemy 1 łyżkę jagód i posypujemy cukrem. Zawijamy i zagniatamy krawędzie ciasta za pomocą widelca (tak jak na zdjęciu). Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na blasze lub formie z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 18-20 minut. Najlepsze są na gorąco, posypane cukrem pudrem ze szklanką schłodzonego mleka. Smacznego!

   



Komentarze