Wspomnienia w słoiku. Francuskie ciasteczka na wiosenne śniadanie z konfiturą domowej roboty. Wiosna.
"żeby się obudzić rano
doprowadzić włosy do opamiętania
umyć się i ubrać
postawić czajnik z gwizdkiem
odgarnąć z okna samotny deszcz
trzeba się oprzeć na tym co wymyka się jak mokry kamyk
na sekundzie której już nie ma
na myśli której nie sposób dotknąć..."
doprowadzić włosy do opamiętania
umyć się i ubrać
postawić czajnik z gwizdkiem
odgarnąć z okna samotny deszcz
trzeba się oprzeć na tym co wymyka się jak mokry kamyk
na sekundzie której już nie ma
na myśli której nie sposób dotknąć..."
fragm. Żeby się obudzić/ks. Jan Twardowski
-Czujesz? Jak w lecie... Pachnie latem, aromat został, smak też- moja teściowa podsunęła mi miseczkę z owocami do powąchania i spróbowania. Zamroziła je latem ubiegłego roku. Czułam dokładnie to samo, gdy kilka dni wcześniej, w mojej kuchni odkręcałam słoik z konfiturami domowej roboty.Wróciły wspomnienia: lato ubiegłego roku - razem robiłyśmy przetwory a teściowa dodatkowo mroziła owoce i warzywa, kuchnia rozpalona promieniami słońca i ciepłem z garnków emaliowanych, wypełnionych po brzegi owocami, kuchenka gazowa z dwoma stopniami grzania- z tym, ze maksimum mocy jest pewne, minimum lubi zawodzić. Piękne chwile, pełne słońca, zabawy smakami, kolorami. Błogi czas. Niby nic, ot mały słoik a w nim konfitury i wspomnienia.
Przepis na konfitury
Przepis na konfiturę z brzoskwiń z limonką, goździkami i cynamonem.
Składniki:
1 kg brzoskwiń, 1/2 kg cukru, 1 laska cynamonu, 6 szt. goździki, 4 łyżki soku z limonki, 1 nektarynka
Przygotowanie:
Brzoskwinie
obieram, wyciągam pestki, kroję na ćwiartki lub ósemki. Wkładam do
żaroodpornego naczynia i polewam sokiem z limonki. Mieszam i wstawiam do
piekarnika nagrzanego na 140 stopni na 30 min. Później przekładam do
garnka , dodaję cukier i przyprawy. Gotuję około 2 godzin. Odlewam sok,
dodaje obrane i pokrojone nektarynki. Chwile gotujemy i przekładamy
wszystko do słoików. Zakręcamy i stawimy do góry dnem. Sok przelewamy
tez do słoików lub buteleczek i tez ustawiamy do góry dnem. Czekamy aż
ostygną.
Przepis na konfiturę brzoskwiniową z czarną porzeczką
1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych, ok.250g cukru, sok z 1 cytryny, 60 ml likieru lub nalewki z czarnej porzeczki, 1-2 laski cynamonu, szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, połowę likieru, cynamon i kardamon. Wszystko mieszamy, przykrywamy i odstawimy na 2 godziny. Następnie wszystko gotujemy. Od zagotowania pozostawimy owoce na ogniu 3 minuty. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia gotujemy brzoskwinie kilkanaście minut. Odsączmy na gazie lub sicie. Pozostały z owoców syrop gotujemy aż zgęstnieje-ok 30 minut. Dodajemy owoce i resztę likieru. Ponownie zagotowujemy. Przekładamy gorącą konfiturę do słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Przepis na konfiturę brzoskwiniową z wanilią
1 kg brzoskwiń, ok. 250g cukru, pól łyżki esencji waniliowej lub cukier waniliowy.
Przygotowanie:
Obrane u wypestkowane brzoskwinie kroimy w cząstki, Zasypujemy cukrem dodajemy wanilię i odstawimy na kilka godzin (u mnie cała noc). Następnego dnia gotujemy mieszamy wszystko i gotujemy ok 2 godzin. Odsączam owoce. Gotuję sok - redukuje wkładam owoce do doku zagotowuje i przekładam gorące do słoików. Ustawiam do góry dnem.
Ciasteczka francuskie z porzeczkami i ricottą.
Składniki:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z
lodówki (dobrze jak jest schłodzone), rozwałkowujemy i kroimy na
prostokąty. Kawałek ricotty nakładamy na 1 prostokąt ciasta, dodajemy 1
łyżkę jagód i posypujemy cukrem. Zawijamy i zagniatamy krawędzie ciasta
za pomocą widelca (tak jak na zdjęciu). Tak przygotowane ciasteczka
umieszczamy na blasze lub formie z papierem do pieczenia. Pieczemy ok.
18-20 minut. Najlepsze są na gorąco, posypane cukrem pudrem ze szklanką
schłodzonego mleka. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz