Karkówka na Wielkanoc. Wiosna.

"Ile tego dokoła 
(...)
kamień najstarszy młodszy od milczenia
ten kto go napotkał z kim musiał się spotkać
choć wyszedł boczną furtką  trochę od niechcenia..."
fragm. Nie do wiary/ks. Jan Twardowski

Leżała przede mną kula mięsa w różowej misce. Ta miska zawsze wprawia mnie w dobry nastrój.  Moja teściowa ma kilka misek w różnych kolorach. Czuję się jak w domku lalek Barbie. Wbijałam wzrok w mięso i zastanawiałam się, co mam z tym mięsem zrobić, bo miska, poza rozbrajającym różem nie rozwiązywała problemu z mięsem. Nie lubię tego momentu  - bezsilności i bez pomyślunku, zwłaszcza w kuchni. Natrzyj przyprawami - usłyszałam. Pytanie "ale po co" wydało mi się nie na miejscu. Nie miałam pojęcia, jakie danie z tego będzie i na kiedy. Odpowiedź nadeszła szybciej, niż moja decyzja o zapytanie - karkówka pieczona na później niż myślę, bo dopiero na Wielkanoc. To tak się ją robi, to jest to pyszne pieczone, którym zachwycam się w każde Święta. Poczułam się dumna, że uczestniczę w rodzinnej tradycji. Moja teściowa od zawsze, z tego co mi wiadomo, szykowała takie pieczenie a ja zawsze byłam ciekawa przepisu.

Wiosna powoli, leniwie budzi się do życia. Wolę jej dojrzałą formę niż tę szarość przedwiośnia.


Nietstey już opuszczone gniazdo bocianie.

Przepis na karkówkę.
Składniki:
  • karkówka ok. 2 kg 
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do wieprzowiny
  • ząbki czosnku
Przygotowanie:


Karkówkę dzień wcześniej nacieramy solą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia polewamy karkówkę olejem i nacieramy czosnkiem (startym na tarce). Obsypujemy ziołami, pieprzem i pieprzem ziołowym, okładamy połamanymi listkami laurowymi. Karkówka powinna poleżeć około 3 dni w lodówce aby dobrze przeszła przyprawami. Będziemy piekły ponad 2 godziny  w temp.  ok 200 stopni, później zmniejszamy temperaturę. Oczywiście wszystko "na oko". Zaraz po upieczeniu schładzamy karkówkę aby soki nie wyciekły. Wtedy jest ona soczysta.



Komentarze