Kwiat Cukinii. Przepis na duszoną cukinię z oliwkami, pieprzem cayenne i rodzynkami.Lato.

"nawet by nie wiedziano 
ile razy się biegnie po schodach bez windy
ile czystego piękna może być w nieszczęściu
jak cicho po pierwszym wzruszeniu
nikt by nie wiedział(...)
gdyby Bóg był bez ludzi"
ks. Jan Twardowski/ fragm. Gdyby


Najpierw sąsiadka teściowej przybiegła z cukiniami dopiero co zerwanymi z pola. Później znalazłam kilka okazów w przydomowym ogródku. Wtedy przypomniał mi się przepis Ani Lewandowskiej na cukinię z pieczarkami, rodzynkami i pieprzem cayenne. Do niedawna jeszcze unikałam cukinii. Dopiero, gdy pewien kucharz podał mi przepis na cukinie faszerowaną, ciut przychylniej spojrzałam na to warzywo. Teraz  delektuję się nim, dodając do różnych dań a cukinii w wydaniu Ani Lewandowskiej jestem wierna od dawna. Uwielbiam to danie zwłaszcza w okresie letnim. Przygotowuje się szybko jest lekkie, jest smaczne, aromatyczne i wbrew pozorom bardzo sycące. Smakuje na ciepło i na zimno. 

  
Duszona cukinia z pieczarkami, rodzynkami i pieprzem cayenne.

Składniki:
  • cukinia- 1 sztuka
  • świeże kurki - 2,5 szklanki ( ja dałam pieczarki pokrojone w ćwiartki)
  • rodzynki - garść
  • oliwki (z ostrym nadzieniem) - według uznania
  • kminek
  • pieprz cayenne
  • chilli
  • sól ziołowa
  • majeranek
  • olej lniany - odrobina
Przygotowanie:

Umyłam cukinię, pokroiłam na półplasterki. Wszystko wrzuciłam na patelnię, lekko podlałam wodą, przyprawiłam i dusiłam kilka minut. Na koniec delikatnie polałam olejem lnianym.
Przepis pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej hpba.pl



Mnie bardziej od samej cukinii zaintrygował jej kwiat. 



Komentarze