"nawet by nie wiedziano
ile razy się biegnie po schodach bez windy
ile czystego piękna może być w nieszczęściu
jak cicho po pierwszym wzruszeniu
nikt by nie wiedział(...)
ile razy się biegnie po schodach bez windy
ile czystego piękna może być w nieszczęściu
jak cicho po pierwszym wzruszeniu
nikt by nie wiedział(...)
gdyby Bóg był bez ludzi"
ks. Jan Twardowski/ fragm. Gdyby
Duszona cukinia z pieczarkami, rodzynkami i pieprzem cayenne.
Składniki:
Mnie bardziej od samej cukinii zaintrygował jej kwiat.
Najpierw
sąsiadka teściowej przybiegła z cukiniami dopiero co zerwanymi z pola.
Później znalazłam kilka okazów w przydomowym ogródku. Wtedy przypomniał
mi się przepis Ani Lewandowskiej na cukinię z pieczarkami, rodzynkami i
pieprzem cayenne. Do niedawna jeszcze unikałam cukinii. Dopiero, gdy
pewien kucharz podał mi przepis na cukinie faszerowaną, ciut
przychylniej spojrzałam na to warzywo. Teraz delektuję się nim, dodając
do różnych dań a cukinii w wydaniu Ani Lewandowskiej jestem wierna od
dawna. Uwielbiam to danie zwłaszcza w okresie letnim. Przygotowuje się
szybko jest lekkie, jest smaczne, aromatyczne i wbrew pozorom bardzo
sycące. Smakuje na ciepło i na zimno.
Duszona cukinia z pieczarkami, rodzynkami i pieprzem cayenne.
Składniki:
- cukinia- 1 sztuka
- świeże kurki - 2,5 szklanki ( ja dałam pieczarki pokrojone w ćwiartki)
- rodzynki - garść
- oliwki (z ostrym nadzieniem) - według uznania
- kminek
- pieprz cayenne
- chilli
- sól ziołowa
- majeranek
- olej lniany - odrobina
Przygotowanie:
Umyłam
cukinię, pokroiłam na półplasterki. Wszystko wrzuciłam na patelnię,
lekko podlałam wodą, przyprawiłam i dusiłam kilka minut. Na koniec
delikatnie polałam olejem lnianym.
Przepis pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej hpba.pl
Mnie bardziej od samej cukinii zaintrygował jej kwiat.
Komentarze
Prześlij komentarz