"U nas wakacje. Nic się nie dzieje
usiadły liście lnu
siedem tysięcy pszczół bez urlopu
pracuje za darmo
nikt z nas się teraz nie śpieszy
jest czas
Rozmawiamy"
usiadły liście lnu
siedem tysięcy pszczół bez urlopu
pracuje za darmo
nikt z nas się teraz nie śpieszy
jest czas
Rozmawiamy"
ks. Jan Twardowski/fragm. Jest czas
Wypestkowane
śliwki, pokrojone na cząstki przesmażam na patelni przez ok 30 minut.
Dodaję cukier, kakao, połamaną czekoladę, Podsmażam do momentu aż
czekolada się roztopi. Cały czas mieszam. Przekładam do pucharków i
posypuję ziarnami kakao z lucerną. Przyozdabiam kawałkami śliwek. Można
podawać na ciepło i na zimo.
"Wsi
spokojna, wsi wesoła" - cytując za wieszczem. Dla mnie taka właśnie
jest-zawsze taka była. Wieś. Niezależnie od wsi w jakiej przebywałam, a
od dzieciństwa spędzałam część wakacji, właśnie na wsiach. Niezależnie
od mojego wieku, pobyt na wsi zawsze stanowi dla mnie moment, w którym
łapię przysłowiowy oddech, czas się zatrzymuje, mój sen jest głęboki i
spokojny a poranki długie i leniwe, pachnące kawą z zaparzarki, świeżymi
owocami bądź szczypiorkiem zerwanym chwilę wcześniej w ogrodzie, który
zdobi jajecznicę z jaj od swojskich kur. To czas, w którym odpoczywam,
czas spacerów bezkresnymi polami i dzikim lasem, z mnóstwem latających
insektów. Uciążliwe istoty. Robię przetwory, piekę, spontanicznie, z
tego co znajdę w ogrodzie, ciasta, robię desery, gotuję obiady z warzyw
przyniesionych z pola. Dziś był dzień deserów. Akurat mamy sezon na
śliwki, więc były śliwki w czekoladzie. Piękne jest to, że tutaj ludzie
dzielą się jedzeniem z sąsiadami. Jeżeli potrawa nas, zachwyca to
niesiemy ją sąsiadowi i delektujemy się z nim smakiem i sukcesem. Deser
śliwkowo-czekoladowy zaniosłam jednej z sąsiadek, która podzieliła się
nim z innymi. Ja dostałam pyszny chleb, wypiekany w domu. Jeszcze
ciepły, z chrupiącą skórką i sałatkę z ogórków, cebuli i innych warzyw.
Zjedliśmy ze smakiem na kolację. Pyszności. Na wsi wieczorem powietrze
pachnie dymem z pieców. Tutaj pali się w piecach aby była ciepła woda.
Życie cichnie. Słoiki z przetworami stygną, odwrócone do góry dnem a my
zanurzamy się w pościeli pachnącej świeżym powietrzem i płynem do
prania.
Deser śliwkowo-czekoladowy.
Składniki:
- 300 g śliwek
- 50 g cukru kokosowego
- 100 g czekolady gorzkiej 70%
- 1 łyżka surowego kakao z purelli
- ziarna surowego kakao do posypania
- kilka śliwek do ozdoby
Przygotowanie:
Komentarze
Prześlij komentarz