Rumiane jablka, słoneczne gruszki. Zapiekane smaki jesieni. Przepis na clafoutis z gruszkami.Jesień.

"...spotkania co przychodzą same
tak poza nami że już się nie dziwisz
że będzie dalej jak miało być wszystko
bo Bóg był przedtem zanim szliśmy razem
i można wracać po nitce do kłębka
aż do rodziców co też się spotkali"

Ks. Jan Twardowski? fragm. "Przychodzą same"


To była krótka wizyta. Popołudniowe kilka godzin. Pięknych, słonecznych, gwarnych. W czasie takich wizyt wszystko odbywa sie tak jakby ktoś oglądał film w przyspieszonym tempie. Szybkie rozmowy, bo chce się wszystko przekazać a czasu jak na lekarstwo, prędkie spacery po polu i po ogrodzie, bo zawsze ciekawi mnie jak się zmienia. Uwielbiam obserwować przemijanie w przyrodzie. Każda pora roku ma swój nieodparty urok. Już w ogrodzie szeleszcą liście pod butami. Tkają kolorowy, piękny dywan. Na drzewach rumienią się jabłka, na gruszki jeszcze trzeba poczekać. Są małe, zielone i twarde. Jednak na nie się skusiłam, Stwierdziłam, że będą idealne po skarmelizowaniu ale co dalej? Internetu na wsi nie ma, ja nie zabrałam książek kucharskich. Od pewnego czasu jeżdżę do teściowej z moim księgozbiorem kulinarnym. Przypomniał mi się deser z menu z kuchni francuskiej. Tam są  co prawda inne owoce, ale w tym wypadku owoce nie mają znaczenia. Zalewa się je ciastem naleśnikowym i zapieka. Tak wlasnie przygotowałam deser z gruszek. Ciasto jest wilgotne, nie tak puszyste jak biszkopt, zwarte-jak naleśnik. Najlepsze na ciepło. Na zimno też smakuje.











Clafoutis z gruszkami.

Składniki na masę owocową:

  • 500 g  gruszek
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku opcjonalnie: kardamon, gałka muszkatołowa
  • masło klarowane

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka 3 jaja
  • masło do wysmarowania formy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam gruszki, cukier, przyprawiłam cynamonem. Przesmażałam kilka minut. Jajka ubiłam widelcem, dodałam cukier, mleko, mąkę, sól. Formę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gruszki i zalałam ciastem. Zapiekałam przez ok 30 minut w 180 stopniach.








Komentarze