Rumiane jablka, słoneczne gruszki. Zapiekane smaki jesieni. Przepis na clafoutis z gruszkami.Jesień.
"...spotkania co przychodzą same
tak poza nami że już się nie dziwisz
że będzie dalej jak miało być wszystko
bo Bóg był przedtem zanim szliśmy razem
i można wracać po nitce do kłębka
aż do rodziców co też się spotkali"
tak poza nami że już się nie dziwisz
że będzie dalej jak miało być wszystko
bo Bóg był przedtem zanim szliśmy razem
i można wracać po nitce do kłębka
aż do rodziców co też się spotkali"
Ks. Jan Twardowski? fragm. "Przychodzą same"
Składniki na masę owocową:
Składniki na ciasto:
Przygotowanie:
To była krótka wizyta. Popołudniowe kilka godzin. Pięknych, słonecznych, gwarnych. W czasie takich wizyt wszystko odbywa sie tak jakby ktoś oglądał film w przyspieszonym tempie. Szybkie rozmowy, bo chce się wszystko przekazać a czasu jak na lekarstwo, prędkie spacery po polu i po ogrodzie, bo zawsze ciekawi mnie jak się zmienia. Uwielbiam obserwować przemijanie w przyrodzie. Każda pora roku ma swój nieodparty urok. Już w ogrodzie szeleszcą liście pod butami. Tkają kolorowy, piękny dywan. Na drzewach rumienią się jabłka, na gruszki jeszcze trzeba poczekać. Są małe, zielone i twarde. Jednak na nie się skusiłam, Stwierdziłam, że będą idealne po skarmelizowaniu ale co dalej? Internetu na wsi nie ma, ja nie zabrałam książek kucharskich. Od pewnego czasu jeżdżę do teściowej z moim księgozbiorem kulinarnym. Przypomniał mi się deser z menu z kuchni francuskiej. Tam są co prawda inne owoce, ale w tym wypadku owoce nie mają znaczenia. Zalewa się je ciastem naleśnikowym i zapieka. Tak wlasnie przygotowałam deser z gruszek. Ciasto jest wilgotne, nie tak puszyste jak biszkopt, zwarte-jak naleśnik. Najlepsze na ciepło. Na zimno też smakuje.
Clafoutis z gruszkami.
- 500 g gruszek
- cukier do smaku
- cynamon do smaku opcjonalnie: kardamon, gałka muszkatołowa
- masło klarowane
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka 3 jaja
- masło do wysmarowania formy
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, dodałam gruszki, cukier, przyprawiłam cynamonem. Przesmażałam kilka minut. Jajka ubiłam widelcem, dodałam cukier, mleko, mąkę, sól. Formę wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej gruszki i zalałam ciastem. Zapiekałam przez ok 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz