"Pan Bóg stworzył jedzenie
a diabeł kucharzy."
James Joyce
O tym torcie wspominała mi moja przyjaciółka, Rozmawiałyśmy o przyjemnościach Świątecznych i ten tort był jedną z nich. Nie planowałam go piec. Nie potrafię piec tortów. Przyjaciółka mówiła mi, że jest on łatwy w przygotowaniu i pyszny. Dzień przed wigilią przesłała mi przepis i razem chociaż osobo (bo w innych miastach byłyśmy) piekłyśmy, wymieniając się w cyberprzestrzeni spostrzeżeniami na temat tortu. Ona przyozdobiła tort płatkami migdałów, co mi bardzo się spodobało, więc zrobiłam to samo. Ja nasączyłam tort amaretto zamiast likierem pomarańczowym, bo go po prostu nie miałam. Moja teściowa była zaskoczona, że w tak prosty sposób można przygotować tak smaczny krem do tortów.
a diabeł kucharzy."
James Joyce
O tym torcie wspominała mi moja przyjaciółka, Rozmawiałyśmy o przyjemnościach Świątecznych i ten tort był jedną z nich. Nie planowałam go piec. Nie potrafię piec tortów. Przyjaciółka mówiła mi, że jest on łatwy w przygotowaniu i pyszny. Dzień przed wigilią przesłała mi przepis i razem chociaż osobo (bo w innych miastach byłyśmy) piekłyśmy, wymieniając się w cyberprzestrzeni spostrzeżeniami na temat tortu. Ona przyozdobiła tort płatkami migdałów, co mi bardzo się spodobało, więc zrobiłam to samo. Ja nasączyłam tort amaretto zamiast likierem pomarańczowym, bo go po prostu nie miałam. Moja teściowa była zaskoczona, że w tak prosty sposób można przygotować tak smaczny krem do tortów.
Przepis pochodzi z bloga @mojewypieki. Trochę zmodyfikowałam ilości produktów.
Świateczny Tort Makowy
- 300 g maku
- 270 g drobnego cukru do wypieków
- 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki bułki tartej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki amaretto (dodaję amaretto, bo tak zaleca Magda Gessler, odradza wszelkie aromaty migdałowe)
Do nasączenia:
- 50 ml amaretto
- 2 łyżki wody
Składniki na krem waniliowy:
- 3 opakowania (po 250 g) serka mascarpone, schłodzonego
- 350 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 7 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- 2 łyżeczki esencji waniliowej (ja daję dr Oetekra lub ziarenka z laski wanilii)
- 300 g konfitury pomarańczowej (do przełożenia)
Przygotowanie blatów:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mak zalać wodą i gotować przez 20 minut dopóki woda się nie wchłonie. Nadmiar odsączyć lub odparować. Odstawić do wystudzenia. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, amaretto. Zmiksować do połączenia.W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
Przygotowanie kremu waniliowego:
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z amaretto. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz