Kuchennie ale bez rewolucji. Przepis na pastę z wędzonej makreli, pieczonego kurczaka i placki na śniadanie. Lato

"(...) że znała Matkę Boską w sukience do kolan
(...)
zerkając do studni orzechowym okiem
jak spada całe niebo bez bliższych wyjaśnień
umiejącą odróżnić jak pszczołę najprościej
zwykłe dobro na co dzień od doskonałości
bo zawsze są prawdziwe rzeczy mniej ogólne
poznająca zapachy i uparte smaki
jak słodki kwaśny słony a najczęściej gorzki."
fragm. "Tak ludzka"/ks. Jan Twardowski

Tu czas spłynie inaczej, tu wszystko jest inaczej. 

Skombinowałam blender, więc na śniadanie zrobiłam placki, tym razem precyzyjnie według przepisu Ani Starmach i podałam je z konfiturą malinową mojej roboty z przepisu Siostry Anastazji. W międzyczasie przygotowałam deser mascarpone z malinami i na życzenie syna, upiekłam na obiad kurczaka - całego-bo to okazało się istotne, że ma być cały, nie w częściach. Jak co roku zaskoczyło mnie pranie. W domu mam suszarkę - taką z bębnem. Tutaj, na wsi, pranie trzeba rozwiesić na dworze na sznurkach i przypiąć klamerkami-drewnianymi. Następnie pranie trzeba zebrać, zwłaszcza gdy na niebie pojawiają się chmury a gałęzie drzew tańczą na wietrze, co zapowiada deszcz. Dobrze byłoby, gdyby pranie w tym czasie było suche a nie zawsze tak jest. Mnie chmury nie przeraziły więc na chwilę razem z psiakiem poszłam do ogrodu przy domu. Na kolację była pasta  z wędzonej makreli wedlug przepisu mojej mamy. To moje smaki dzieciństwa. 


Placki owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:


W misie blendera umieszaczam produkty i miksuję. Na patelni rozgrzewam olej. Masa powinna mieć konsystencję gestej śmietany. Patelnię przecieram ręcznikiem paiperowym nasączonym olejem. Łyżką nakładam na patelnię porcje, smażę placki ok 2 min. z każdej strony na nieiwelkim ogniu. Podaję z konfiturą lub owocami.


Pasta z wędzonej makreli 

Składniki:

  • wędzona makrela
  • ok.220 g białego sera krajanki
  • 2 ugotowane na twardo jaja
  • 1 cebula
  • niecała łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • niecała lyżeczka ketchupu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:


Makrelę obieram ze skóry, usuwam ości. Rozdrabniam widelcem. Przekładam do miski, rozdrabniam ser widelcem dodaję do makreli. Jajka i cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Wszystko mieszam. Dodaje ketchup i przecier. Przyprawiam. Pasta jest najlepsza po kilku godzinach, gdy smaki się połączą.







Kurczak pieczony


Składniki:
  • 1 kurczak,
  • 2 łyżki masła (lub więcej - ja daję prawie pół kostki masła)
  • sól
  • boczek lub folia (opcjonalnie)
  • nitka
Przygotowanie:

Kurczaka myję, suszę i nacieram solą. Związuję nogi, skrzydełka-przepasam kurczaka nitką kuchenną -  formuję kurczaka. Na wierzch kładę masło pokrojone na małe kawałki i pie kurczaka w 200 stopniach przez 45-60 minut (ja ten czas wydłużam w zależności od wielkości kurczaka). Do środka kurczaka, przed pieczeniem możemy włożyć natkę pietruszki i pod koniec pieczenia możemy skórkę kurczaka posmarować miodem lub łyżka cukru rozpuszczonego w 4 łyżkach wody. Części które zaczynają za bardzo się przypiekać należy obłożyć boczkiem lub folią.



Pranie.Tu wszystko jest inaczej, czas płynie inaczej, tu życie rządzi sie innymi prawami.



 "W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy,
Powolną strugą płynął wytrwale,
W moim ogrodzie, gdzie jeszcze nigdy,
Tak dawno słów przyjaznych parę.

(...)
Aż pewnej nocy puściły lody,
Ogrodu serce mocniej zabiło,
Przyszłaś, nabrałaś źródlanej wody
I napoiłaś, a wszystko ożyło."*

*Słowa piosenki Linia Nocna "W moim ogrodzie", kołaczą mi się w głowie, gdy wchodzę do ogrodu "niemojego", w nim powstalo sporo fotografii, związanych z nim jest mnóstwo wspomnień. 









Komentarze