Pojechaliśmy po truskawki-te ostatnie w tym sezonie. Teściowa uprzedzała, że już nie ma truskawek, że jakieś smętne sztuki pozostały. Mama M. zawsze tak mówi a później okazuje się, że krzaki uginają się pod ciężarem owoców. Tym razem zaskoczyło mnie to, że faktycznie truskawek już nie ma. Za to jest sporo groszku, miałam go zignorować, ale argument , że M.- czyli syn mojej teściowej, czyli mój mąż, lubi, zobligował mnie do tego aby zerwać wszystko co urosło. Najbardziej rozbawiła wszystkich moja radość na widok czosnku-pięknego, białego mocno aromatycznego. Już sobie wyobraziłam jak będzie smakowało spaghetti aglio olio, z takim czosnkiem - no bajka. Na samą myśl o tym daniu moje ślinianki zaczęły pracować.. Teściowa utyskiwała, że w ogrodzie w tym roku jest nieurodzaj. Wiosna była zbyt zimna, deszczu nie było wcale. I drzewa nie owocują. Przykry widok. Ale i tak pole teściowej opuściłam z torba i rękami pełnymi warzyw.
Z cukinii i czosnku przygotowałam dwa dania - niezwykle proste. Warzywa zapiekane z fetą to przepis od Ani Starmach. Cukinia z bazylią i pietruszka zapiekana z serem pecorino pochodzi z bloga Pod Słońcem Italii.
Cukinia dla biedaków
Składniki:
- cukinia
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków bazylii ( u mnie suszona)
- pietruszka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- parmezan - u mnie pecorino, może być też garana padano
Przygotowanie:
W oryginalnym przepisie cukinie podsmaża się na patelni. Na blogu proponują upiec cukinię w piekarniku. Cukinię kroję na plasterki ale nie za cienkie. Przekładam je do miski posypuję solą, pieprzem, bazylią, pietruszką, polewam oliwą z oliwek, mieszam. Formę wykładam papierem do pieczenia wykładam cukinie. Zapiekam w 200 stopniach przez 20 min. Po 17 minutach posypuję cukinię startym serem.
Warzywa zapiekane z fetą
Składniki:
- warzywa : u mnie cukinia, papryka, czerwona cebula, szalotka, czosnek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz,
- oliwa z oliwek
- ser feta
Przygotowanie:
Cukinie kroję w półplasterki, paprykę - w paseczki, czosnek w talarki, cebulę i szalotkę w ćwiartki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam warzywa, polewam oliwą z oliwek, przyprawiam. Zapiekam w piekarniku w temp.180 stopni około 20 min. 5 minut przed końcem pieczenia warzywa posypuje rozdrobnioną fetą.
Komentarze
Prześlij komentarz