Przepis znalazłam na blogu moje wypieki a pochodzi z książki " Rustic Italian (Willimas - Sonoma): Simple, Authentic Racipes fot Every Cooking" D. Marchetti
Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo)
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- pół szklanki mleka
- świeżo wyciśniety sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub o połowę mniej aromatu migdałowego)
- około 10 śliwek, przepołowionych i odpestkowanych
Migdałowa posypka:
Składniki:
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszałam.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewam bez termoobiegu do 175 stopni.
Łączę mąkę z proszkiem. W naczyniu roztrzepuję rózgą kuchenną jajko, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier, ekstrakt z migdałów – tylko do połączenia. Dodaję zmielone migdały, przesiane suche składniki i ponownie mieszam rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, należy dodać 1-2 łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać - ja nie dodawałam. Formę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, przełożyłam do niej ciasto. Na wierzch wyłożyłam śliwki, jedna obok drugiej, skórką na cieście. Na wierzch równomiernie rozłożyłam posypkę migdałową. Piekłam w temperaturze 175ºC bez termoobiegu przez około 50 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam i wystudziłam. Gdy jest ciepłe jest mocno wilgotne.
Migawki z ogrodu.
Tajemnica kukurydzy na niebie zostanie z nami;)
"Słońce pali a ziemia idzie w popiół prawie" pisał J. Kochanowski. Tak było w ten dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz